En ringbrynje kan være et stort ønske for børn, der spiller rollespil, men mange gange ødelægger den forkerte ringbrynje oplevelsen for børnene.

Ringbrynjer til børn

Vægt

Ringbrynjer er tunge. Har børn både en ringbrynjetrøje, en hætte, en hjelm, våben, drikkedunk osv. bliver det hurtigt for meget at løbe rundt med, det ødelægger oplevelsen, og det er ikke sundt for børn at slæbe på for meget. Derfor er det vigtig at holde vægten nede. Der findes både tunge og lette brynjer på markedet, og da den næppe skal bruges i rigtig kamp, er der ingen grund til at købe en tung.

Størrelse og type

En ringbrynje skal være stor nok til, at der kan være en varm trøje under, men den skal ikke være til at vokse alt for meget i, for det bliver den bare tungere af. Bliver brynjen for lille er der ofte god mulighed for at bytte med andre. Det er også en mulighed at få lavet brynjen større.

Det er ofte en god ide at vælge en kort brynje og en brynje med korte ærmer. De lange rytterbrynjer med lange ærmer er ofte 50 - 70% gange tungere end en kort fodfolksbrynje med korte ærmer. Senere vil det ofte være muligt at få en kort brynje lavet om til en lang.

Endelig kan du overveje at købe en læderrustning i stedet for en brynje, da den vejer væsentligt mindre.

Pasform

Når man har valgt en brynje, er det vigtig at sikre, at den sidder ordentligt. En brynje der snærer eller slasker, kan være aldeles ulidelig at løbe rundt i.

Brynjehætten skal sidde så den ikke hænger ned over øjnene, og så skal den være stor nok til at nå ned over halsåbningen i brynjetrøjen. Den skal have plads til at hele ansigtet er frit, så man f.eks. nemt kan komme til at drikke. Den må ikke slaske under hagen. Det kan derfor være en god idé at sætte et par  lædersnører i hætten,  én om panden og én under hagen. Disse sættes i f.eks. hver femte ring i samme ringrække og bindes for eller bag. Men pas på, de kan godt låse hætten, så den er vanskelig at udvide igen. Derfor bør man eksperimentere lidt med det i fred og ro derhjemme.

Brynjetrøjen skal hvile godt på skulderne, så den ikke glider ned, men samtidigt nemt kan komme over hovedet. Armene skal kunne bevæges frit, og der skal være god plads under armene, så den ikke strammer, hvis man senere skal have en tyk trøje under. Bliver den alligevel for stram under armene, så klip et par ringe ud under armen, hvor ærme og krop mødes.

Det er altid en god idé at have et bredt bælte på oven på brynjen. Dette sikrer både at, en del af brynjens vægt kommer op og hviler på hoften, og at den ikke slasker. Er brynjen alligevel alt for stor over brystet, kan en ekstra læderrem rundt om brystet hjælpe.  Har brynjen lange ærmer, bør disse spændes ind med ekstra læderremme over albue og håndled.

For og bag

Brynjetrøjer til mindre børn bør være ens for og bag (ingen for- og bagside). Hvis du har prøvet at tage en almindelig trøje med V-udskæring omvendt på, vil du vide at ”nakken” trykker mod halsen. Det gør ikke noget, når det sker med en blød trøje, men med en brynje kan det være særdeles ubehageligt, og brynjen kan være svær at få af igen, når den sidder omvendt.

Vedligeholdelse

Det er en god idé at give børn brynjer af et materiale, der ikke ruster så nemt. Børn der kommer trætte hjem efter en god dag til rollespil vedligeholder ikke deres brynjer. Den bliver ofte bare glemt beskidt og våd i en pose i et hjørne. Hvis brynjen er lavet af almindeligt stål ruster den hurtigt, og ender i værste fald som en klup rusten jern.

Derfor er det en god idé at købe brynjer af et rustfast eller rusthæmmende materiale til børn, man mistænker for ikke at pleje deres brynjer. Varmforzinket tråd er det billigste og mest almindelig materiale.

Det er altid en god idé at smøre sin brynje let f.eks. med WD-40, som fås i de fleste supermarkeder og byggemarkeder. Læg brynjen i en stor pose, giv den et par sprøjt og vælt den rundt i posen et par minutter. Denne behandling virker som regel også, hvis brynjen har fået lidt rust.

Når man løber i skoven med sin brynje, kan man risikere at hænge i grene eller hegn, og der kan komme mindre huller i brynjen, hvor enkelte ringe åbnes let. Det er vigtigt at få disse huller repareret med det samme.  Dels har åbne ringe en tendens til at gribe fat i andre ringe på brynjen, og skabe ”knuder”, dels vokser hullerne ofte når de ikke ”stoppes”.

Det er altid en god idé at få ekstra ringe med til sin brynje, når man køber den, enten som løse ringe eller som et brynjestykke, man kan tage ringe fra. På den måde sikrer man, at reparationer kan laves med de samme ringe, som dem resten af brynjen er lavet af.

Et alternativ til selv at slæbe på en tung brynje

Når du køber en brynje hos Det Gul Tårn sikre vi den sidder ordentligt og at den ikke bliver for tung.

Vi udvider og reparerer alle vores egne brynjer, og tager i nogle tilfælde en brugt brynje i bytte for en ny.

 

Dette er den letteste måde at få brynjen af